Ghee ehk selitatud või on üks baastoiduaineid India ja ajurveeda köögis ning parimaid rasvu praadimiseks, kuna eemaldatud on loomne valk, mis ei kannata kuumutamist. Ghee suitsemispunkt on alles 250 kraadi juures. Ghee’s on E-, A- ja K2-vitamiine ning aineid, mis mõjuvad põletikuvastaselt ja immuunsust ja seedesüsteemi tugevdavalt ning aitavad ennetada südamehaigusi. On uuritud, et emadel, kellel on kõrge K2-vitamiini tase, sünnivad ilusa sümmeetrilise näoga lapsed, kelle suus on piisavalt ruumi sirgelt kasvavateks hammasteks. Ja ghee maitse on mõnus, midagi karamelli ja või vahepealset!

Ghee valmistamise on lihtne:

  • Kuumuta 82% rasvasusega võid tasasel tulel (mina kasutan Saaremaa võid).
  • Koori aeg-ajalt valge vaht ja viska minema.
  • Kuumuta seni, kuni potipõhi hakkab läbi kollase vedeliku paistma, st vedelik muutub läbipaistvaks.
  • Koori vaht ja vala kollane ghee nõusse, kus tahad teda hoida.
  • Mul õnnestub koorimine kenasti, nii et ma ei pea enam oma ghee‘d kurnama läbi marli.

Ghee’d hoitakse toasoojas ilma kaaneta (soovi korral köögipaber või riie katteks). Räägitakse, et meisterlikumad ghee’d säilivad sada aastat.

Foto: Kristin Hansen

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga