Seda küsitakse meilt väga sageli. Ja sageli leiame end selgitamast ja kuulajaid noogutamast. Enamik ei usu, et see on võimalik, kuid arvab tegelikult, et ajakirjad võiksid kõik reklaamivabad olla. Mõni leiab, et asjakohased tarbimissoovitused võiksid siiski olla – ja just nii oleme me ka teinud. Sõltumatult.

Miks reklaamivaba?

Jah, tasulisi reklaampindu meie ajakirjas Hingele Pai mitte ühelgi moel ei ole. Meie artiklites viidatud eksperdid ja uudisnuppudes mainitud ettevõtmised on muidugi sageli mõne firmaga seotud. Aga me ei tee kellegagi rahalisi tehinguid ning valime nad sõltumatult.

Näiteks tuleb kevadnumbrist esimesena meelde Taivo Püi, kellega tegin teadliku jooksmise loo jaoks intervjuu. Ta on lihtsalt kõige armsam, tagasihoidlikum, töökam ja perekesksem inimene, keda tean. Kuulsin hiljem, et (vähemasti) esimestele, kes temaga artiklist ajendatult ühendust võtsid, tegi ta treeningplaanid kingituseks – ja seda oma kõige tihedamal hooajal!

Hingele Pai ajakiri on rajatud müravabadusele, rahukontseptsioonile ja sellepärast on meie jaoks ülimalt oluline ka ajakirja ühtlane kujundus ja sõnum. Tõsi on, et esialgu mõtlesin ajakirja eelarvet ennustades ka reklaamile, aga teades, kuidas see enamasti kujunduse ära hakib ja visuaalselt konkureerib, sai argumendiks reklaam ikkagi välja jätta.

Kinnitust sain ka finantsilise poole pealt – kuna oleme sisult hoopis teistsugune, teadliku elustiili ajakiri, mitte moeajakiri, kus ilmselt vaevata müüakse pool mahust reklaamiks – ja lugejatele see ka istub –, siis meie reklaamikäibed oleksid olnud kogu eelarvet vaadates imepisikesed, nii 10%. Nii et oli igati loogiline öelda reklaamile üldse ei.

Novembri lõpus küsisime oma Facebooki lehel, milline võiks olla unistuste ajakiri ja kuigi me polnud veel oma ideed avaldanud, mainiti läbivalt reklaamivabadust või vähest ja sobivat reklaami. Umbes nii: Ehe. Siiras. Puhas. Sõbralik ja avatud. Vaba. Nii reklaamist kui ka muidu pähemäärimisest. Ja nii see tehtud saigi!

Et aga olla ikkagi aja-kiri ja mitte perioodiline raamat, et olla hooajaline mõttekaaslane ja inspiratsioon, otsustasime anda enda arvates parimaid vihjeid toimuvast ja pakutavast. Nii soovitamegi üritusi ja tooteid, mille kvaliteedis ja loojate kavatsustes ise kindlad oleme.

Kuidas me ilma reklaamita toime tuleme?

Seda küsitakse ka tihti. Seda me veel ei tea. 🙂 Tavaliselt toetub ajakiri tulude mõttes 3 sambale: tellijad, üksikmüük ja reklaam (kusjuures viimane ei pruugi olla ainult tulu, vaid mõnikord tuleb tellida tuhat või paar ajakirja tasuta jagamiseks vms, et näidata reklaamiandjatele olulist tiraaži).

Aga kulusid vaadates – tavaliselt on ajakirjadel üldkulud nagu kontori rent, ülemused, raamatupidaja, turundusjuht, reklaamiosakond, on mitmepealine toimetus (keeletoimetaja, fotograaf, rubriigitoimetaja(d), pea- ja tegevtoimetaja). Kuna kahepeale kokku oleme päris mitmekesise hariduse ja kogemusega ning igati südamega asja kallal, kirjutame ja pildistame, turundame ja toimetame paljuski ise, abiks on ka kujundaja. Ja muidugi ka kaasautorid, kes saavad honorari. Ja usume, et ühel hetkel jätkub seda meile endile ka 🙂

Millisest me praegu unistame?

Unistame veel ühest asjast – et ühel hetkel jõuakski Hingele Pai kodudesse vaid ette tehtud tellimustega ja jääks ära suur sehkendamine poodidega (kust ka läheb a priori tuhandeke ajakirju prügisse, lisaks vahendustasudele – ai!) – see on meie pikema perspektiivi unistus. Ja kuna sel juhul oleks meil ajakirjade tavamudeli kolmest sambast ainult üks, teadvustame endile teravalt, et me ei looda mitte millelegi muule, kui teie huvile ja armastusele ajakirja vastu, ehk seeläbi teie toetusele – selleks panustame igast nurgast sisu maksimaalsesse kvaliteeti ja oleme seadnud endale eesmärgiks iga ajakirjanumber teha eelmisest parem.

Kõik on autorilooming, me ei kasuta fotopanka. 132 lk reklaamivabalt igal aastaajal – vaid 4 korda aastas – et teie jõuaks mõnusas tempos lugeda ja meie süvitsi teha.

Nüüd sa siis tead, et me ka veel ei tea, aga usume, et see ON võimalik. Paljud tellijad on meid juba toetanud. Osa päris algusest peale, kui veel ei olnud midagi käegagi katsuda – sellist usaldust on muidugi ääretult äge tunda! Ja loodame, et meie kogukond muudkui jätkab kasvamist.

Kui Hingele Pai esmanumber või idee reklaamivabast ajakirjast sindki kõnetas, on sinu aastatellimuse või ka vaid peagi ilmuva suvenumbri postkasti ettetellimine meile suurim toetus ja tunnustus. Sest eelkõige ette tellimine aitab meile tiibu kasvatada, oma autoreid hoida ja veelgi paremat sisu pakkuda.

Loetud nädalate pärast ilmuvat Hingele Pai suvenumbrit saad tellida siit: hingelepai.ee/telli

Täname sind!

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga