Lõpuks ometi rohelus ja linnulaul, on ju suvi nii pikalt oodatud aeg! Mitte ainult soojuse ja päikese, vaid ka vabaduse ja puhkuse pärast. Ja meie, põhjamaalased, teame teistest pareminigi, et see aeg on piiratud. Kuidas planeerida oma unistuste suvepuhkust, jättes ruumi ka seiklusteks ja ootamatusteks?

1. Unista, aga tee ka plaane

Üle kümne aasta tagasi, kui mitu aastat Saksamaal elanuna kevadel tagasi Eestisse tulin ja oma esimese auto ostsin, 270 000 kilomeetrit läbinud Hyundai, sain hakata pidama plaane, mida ma kunagi varem polnud saanud pidada. Jaa, rongi ja bussiga on väga mugav reisida, kui pagas on väike ja sihtpunkt on teada ning sobitub ühistranspordi graafikute ja marsruutidega. Aga kui sul on auto, on liikumisvabadus oluliselt suurem.

Nii ma siis suve alguses vaatasin Eesti kaarti ja kalendrit 12 suvise nädalavahetusega ja panin oma unistused nädalavahetuste peale kirja. Toona olid mu huviorbiidis saared Piirissarest Osmussaare ja Vilsandini. Ja tundub, et just selle pärast, et ma plaanid juba suve alguses paika panin, sain ma kõik need paigad ka külastatud. Boonuseks teepeal sõlmitud tutvused välismaalastega, salsaõhtu Kõpu poolsaare liivarannal, nõukogude rannavalve ruumides uurimised ja metsikult palju mustikaid igas metsapeatuses. Kuigi käisin terve selle suve kellast-kellani kontoritööl, jõudsin ma hea planeerimisega nii palju!

Tee nimekiri: kohad, tegevused, inimesed, kultuuri- ja muud elamused, mille jaoks kindlasti soovid suve jooksul aega leida. Märgi vähemalt kolm igast kategooriast – iga kuu peale üks. Nii jääb ruumi ka spontaansuseks ja samas saad suve lõpus öelda: just sellist suve ma tahtsingi!

2. Arvesta asjaoludega

Juba plaane tehes tuleb arvestada oma eelarvega, huvidega ja inimestega, kellega koos puhkust veedad või kelle juurde külla sõidad.

Ilma osas ole muidugi valmis kõigeks: hangi endale mõnus sääsetõrje- ja vihmavarustus, siis ei häiri ilmastiku detailid sind kuigivõrd!

3. Naudi kodumaad

Mulle tundub loomulik ja küllap pole ma eriline erand, et suvi on Eestimaal puhkamise ja reisimise aeg. Olen küll ükskord juulikuus (just kõige magusamate maasikate ajal!) Indias higistanud, aga kui on minu valik, siis eelistan suveti iga kell maasikaid troopilisele leitsakule.

Muidugi pakub üllatusi ka Läti, Soome (ja Rootsi – juba veidi kättesaamatumana) ning nendesse paikadesse on mõnus minna oma autoga. Sealne loodus on üllatavalt teistsugune, ehkki nii lähedal meile, festivalid on elurõõmsamad ja rohi, seegi natuke rohelisem. Aga jah, eelarve piiresse jäämiseks on parem olla kodumaal.

Broneeri majutus, hangi telk või lepi sõprade juures maakodus veetmise plaanid kokku – Eesti kuurortite majutuskohad on suuremal osalt juba kinni ja ühe öö eest võib kuluda nädalase Türgi reisi hind!

4. Lae end mõnusatel üritustel

Festivalid, laagrid, workshopid, suveteater, vabaõhukontserdid, laadad ja lihtsalt mõnusad matkad või koosviibimised on muidugi iga suve lahutamatu osa. Minu lemmikud on alkoholivabad festivalid ja ilma helivõimenduseta või pehme võimendusega kontserdid, aga ka igasugune käsitöötoit otse tootjatelt.

Tõelist kosutust annavad joogaritriidid, tantsu- ja meditatsioonilaagrid jms looduses ja turismitaludes, kus pole just suvepäevad, vaid mõnus pererahvas ja ehe taluelu atmosfäär. Pärast sellist puhkust pole tarvis puhkusest välja puhata.

Vaata hingepitavate ürituste soovitusi Hingele Pai sündmuste rubriigist ning haara puhkusele kaasa mõni mõnus raamat.

5. Reisi kondimootoriga

Goethe on öelnud, et ainult paikades, kus oled sa olnud jalgsi, oled sa tõesti käinud. Jalgsi rännates märkad sa ümbrust hoopis teiste silmadega ja täie tähelepanuga, kohtad inimesi südamest südamesse, kuuled ja tunned loodust täiel määral, naudid lihtsaimatki toitu ja tagasi pöördudes hindad koduseid mugavusi kõrgemalt.

Jalgsi rändamise kiirendusega variant on jalgrattamatk – alati väga mõnus kulgemine, eriti heas seltskonnas, aga miks mitte ka üksi. On seegi ära proovitud!

Eestimaa on tänu RMK-le ja kohalikele initsiatiividele täis tähistatud matkaradu. Maanteel kanna kindlasti helkurvesti.

6. Plaani mittemidagitegemist

Jäta aega ka mittemidagitegemiseks ja spontaanseteks toredusteks. Aga jälgi ka oma ootusi (vt punkt 1) – et need jaotuksid suve peale enam-vähem ühtlaselt.

Ja ära unusta, et rännates polegi ju alati niivõrd eesmärgiks maailma avastada, kuivõrd ennast ja iseenda suhet maailma, mille jaoks me oma igapäevaelus liiga busyd oleme.

Naudi oma suve! 😉

Tahad end tunda särava ja energilisena?

Kingin sulle 3 hommikuharjutust, mis ei võta mingit aega ega nõua vaeva.

Spämmivaba. Ainult lõputud paid.

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga