Kipud asju edasi lükkama? Mindset coach Karmo Kivi annab nõu, kuidas sellest jagu saada.

Igaüks viivitab aeg-ajalt asjade tegemisega. Mis seda põhjustab? Mindset coach Karmo Kivi ütleb, et edasilükkamine takistab õnnestumist. See on üks suuremaid põhjusi, miks on väga palju meeleheitel ja pettunud inimesi. Neil on kombeks asju võimalikult kaua edasi lükata, eriti olulisi otsuseid, mis on olulised nende tuleviku jaoks. Kuna otsused on tähtsad, lisab aga veel täiendavaid pingeid.

Kivi rõhutab, et kõige olulisem on edasilükkamisest jagu saamiseks endale teadvustada, et sul selline edasilükkamise harjumus on.

Edasilükkamise tunnuseid on erinevaid, kuid 7 enamlevinumat neist on:

1.Jääd alati üks-kaks päeva asjade tegemisega hiljaks või läheb isegi pikemalt aega.

2. Teed esimeses järjekorras asju, mis on vähem tähtsad. Arvatavasti sel põhjusel, et neid on lihtsam teha. 

3. Sind on lihtne kallutada ülesande täitmiselt kõrvale. Lähed kohvi jooma, ülemus annab muu ülesande jne.

4. Sa imetled kirglikke töötegijaid. Soovid olla samasugune, kuid sinus istub uskumus, et sa pole selleks võimeline.

5. Ootad töö tegemiseks õiget hetke ja meeleolu. Leiad vabandusi, et sul pole hetkel inspiratsiooni või õiget meeleolu, et tööga tegelda.

6. Vaimustud kergesti, kuid ei vii siis tegevust lõpuni. Sa näed pidevalt igasugu projekte ning tundub, et neid on lihtne edukalt ellu viia. Kui selgub, et polegi nii lihtne, siis vaimustus kipub kaduma. Mõte projekt lõpetada tundub nii raske ja stressirohke nii, et hakkad otsima kedagi teist, kes selle võiks ära teha.

7. Sa väidad, et töötad tõhusaimalt siis, kui sul on tähtaeg kukil. Sulle meeldib adrenaliin, mida sellest olukorrast saad.

Mõned võimalikud põhjused, miks tegelikult asjad tegemist edasi lükatakse.

  • Sulle tundub nagu peaksid veel midagi enne seda teadma
  • Enesekindluse puudumine
  • Sa ei ole võimeline enne edasi liikuma, kui oled välja mõelnud tervikliku süsteemi
  • Perfektsionism ja hirm ebaõnnestuda
  • Liiga palju asju on korraga käsil
  • Leiad, et ülesanne on igav või ebameeldiv

Edasilükkamine on harjumus. Ja ainus viis halvast harjumusest vabanemiseks on selle asendamine produktiivsust kasvatava harjumusega. Alusta sellest, et teed otsuse edasilükkamisest loobuda!

5 soovitust, mida kasutada viivitusest ülesaamiseks:

1. Pühendu olulisematele ülesannetele. Fookus tegemisele, mitte tegemise vältimisele. Kirjuta paberile iga päeva jaoks kõige olulisem ülesanne ja mis ajaks saab see tehtud.

2. Sõnasta ümber oma sisemonoloog. Sõnasta „mul on vaja teha“ ja „pean tegema“ ümber „ma valin teha“. Esimesed kaks fraasi justkui viitavad sellele, et sul pole valikut. Kui nii tunned, siis arvatavsti on ka motivatsioon väiksem neid asju õigeaegselt ära teha. Kui teadvustad, et tegevus on sinu enda valik, tunnetad, et omad kontrolli nii selle ülesande kui oma elu üle.

3. Vii segajate hulk miinimumini. Lülita välja sotsiaalmeedia, vaata vähem televiisorit jne. 

4. Tee ülesanne tunnetuslikult väiksemaks, näiteks jaga suur ülesanne väikesteks vaheülesanneteks nädala ja päeva kaupa.

5. Suuna fookus pikaaegsele kasule. Kui sa lükkad tegevust edasi, sest leiad töö olevat ebameeldiva, mõtiskle, kas selle ära tegemine pikemas perspektiivis toob sulle enam kasu. Kui mõistad ülesande tähtsust, saad arvatavasti ka edasilükkamisest jagu.

Tekst: Goodnews.ee, foto Karen Härms

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga