TEKST STEVE KOKKER
TÕLGE TIMO EINPAUL
ILLUSTRATSIOON TEELE STRAUSS

Kõige juures, mida võiksin rääkida sulle tee kohta – ja usu mind, küsides õigeid küsimusi, võin rääkida tundide viisi –, ei suudaks ma ealeski öelda nii palju kui üksainus tassitäis pu-erh-teed.

Kõikide teede seas, mille kaudu sellesse rikkalikku teemaailma astuda – olgu sa motiveeritud soovist kohviharjumusest vabaneda ja parandada tervist, meeliülendavate maitsete kogemisest või sisekaemuslikest otsingutest –, on pu-erh kõige kõnekam, kõige avalam, ja kõige saladuslikum.

Tihti ütlen, et pu-erh-tee kohta üksi on teada saada sama palju kui rohelise, valge, oolongi ja musta tee (või punase, nagu seda Hiinas kutsutakse) kohta kokku.

Teede seas on pu-erh erakordne mõistatus tassi põhjas, mis viib sind sisemisele rännakule, kuhu sa poleks uskunud, et tee sind viia suudab.

Esmalt pälvib mu kuulajate tähelepanu tõsiasi, et pu-erh on fermenteeritud tee ja on sellest tulenevalt hea seedimisele, et ta teravdab tähelepanu ja muudab meele erksaks. Ta on ka hea abiline kaalu langetamisel – isegi Victoria Beckham on väitnud, et pu-erh on tema ilu salarelv.

Mis aga inimesi tõepoolest üllatab, on see maine ja rahustav maitse ning tasakaalus olemise tunne, mida pu-erh’i joomine pakub.

Kui tähelepanu on võidetud, räägin väheke esoteerilisematest tagatubadest, nagu energialainetest, mis seda teed juues üle keha voogavad, rahulolutunnet tekitavast surinast peas ja kätes, südame avardumise kogemusest, väikestest teadvuse laienemise märkidest – sellest, kuidas tee sinuga räägib…

Selle jutu peale on kuulaja üdini lummatud või siis keerab hoopis selja.
Aastate vältel, mil olen aidanud teetaimel siin Eestis oma lugusid pajatada, olen leidnud, et pu-erh on kõige sügavamale ulatuva mõjuga nii inimese jaoks, kes tahab suurest kruusist juues tööl fookuses olla, kui ka selle jaoks, kes otsib sisemist rahu ja tärkavat intuitsiooni, juues teed vaikides ja tseremoniaalsel kombel.

„Kenake küll, aga kuidas see nii on?“ võid küsida.

Mõned vastused rahuldavad mõtlejat: pu-erh on fermenteeritud heade bakterite kaasabil, nagu ka vein, jogurt või hapukapsas, ning mõjub hästi kõhu tervisele; pu-erh on pärit piirkonnast, kust tulevad esimesed teetaimed planeedil Maa, ning sisaldab ainulaadseid mikroelemente; parimad pu-erh-teed on valmistatud ilma põllumajanduskemikaalideta kasvanud metsikute ja vanemate teepuude lehtedest.

Teised vastused on omajagu esoteerilisemad, ent enne kui nendeni jõuame, pead jooma tassi teed. Isiklik kogemus on kõnekam kui sõnad, mis proovivad seletada seletamatut. Taolise loodusnektari joomine ravib meid viisil, mida me tingimata ei mõista ega peagi. Usk ja usaldus avavad enesearengu teekonnal järgmise ukse. Kas võin nüüd sulle valada tassikese?

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga