Inimesed võivad vahel mõtlematult käituda. Ainuüksi uudishimust või suusoojaks küsitud küsimused nagu „Miks sul lapsi pole?“ või „Mida sa ootad, vanus ju naistel tiksub?“ võivad vallandada terve tunnete laviini, mida on hoolikalt ära peita püütud ja millega taas toimetulek on pagana raske. Kust leida jõudu, usku ja lootust?

Kunstlik viljastamine on teema, millest ei räägita kunagi piisavalt, kuigi selle abil on maailmas sündinud juba üle 7 miljoni lapse. See võib tähendada palju kunstlike viljastamisi, erinevaid alternatiivmeditsiini lahendusi, lugematu kord lootusi, ebaõnnestumisi, süngeid mõtteid ja ahastust. Katkend Eesti naise Janika kogemusest, mis annab motivatsiooni ja inspiratsiooni mitte alla anda, sest sa võitled… elu nimel!

Sõbranna Margit ei teadnud mu lapsesaamise probleeme, küll aga seda, et mul on hullud menstruatsioonivalud. 2013. aasta novembris, kui temaga rääkisime, mainis ta, et teab üht ravitsejat ja mingu ma tema juurde, ehk aitab, tema peres on see ravitseja küll paljusid aidanud.
Sain ravitseja andmed ja mõtlesin, et üks teema, millega  minna,  on  menstruatsioonivalud,  aga  teine  ju  see  lapse mitte saamise teema. Äkki ta saabki aidata? Ma polnud seni ühegi nõia  ega  ravitseja  juures  käinud,  samuti  polnud  keegi  mulle  kaarte  pannud.  Ma  natuke  kardan  selliseid  teemasid: eks oleks huvitav küll, kui keegi paneks tuleviku kohta  kaarte,  aga  äkki  ta  ütleb  midagi  sellist,  et  sured  näiteks kahe aasta pärast ära. Ma ei suuda siis enam need kaks aastat rahulikult elada. Parem, kui ei tea.
Väga palju on muidugi soolapuhujaid. Leida üles see, kel  päriselt  on  ravivõime  …  Võlureid  pole  olemas,  aga  usun, et on inimesi, kellel on mingid ülemad võimed. Küllap on inimesi, kes näevad tulevikku ette: sünde, surmasid, haigust, suuremat rõõmu. Peetrile esoteerilised teemad üldse ei meeldi. Ta usub, et nad on kõik soolapuhujad, kes oskavad hästi raha  võtta. Ta  ei  keelanud  mul  minna,  aga poolt ka ei olnud.
Mind võttis vastu vana naine vanas majas. Naine  tuli  tagatoast,  üks  klient  läks  just  välja,  ning  ta  pani  mind  tuppa  voodile  pikali. Tundsin end jubedalt,  et  pean  jälle  hakkama  oma  teemast, et mul ei õnnestu lapsi saada,  rääkima,  nutt oli kurgus. Ma lihtsalt ei suutnud sellest rääkida. See oli nii emotsionaalne, nii hinge puudutav.
Lamasin seal ja ravitsejanaine küsis: „Mis vaevab sinu südant, lapsekene?” Rääkisin talle, et tahame last saada, aga ei õnnestu. Tolleks hetkeks oli otsusest Peetriga laps saada  möödas  kaks  aastat.  Rääkisin  ka  suurtest menstruatsioonivaludest. Naine pani käe mulle kõhu peale, hoidis seda seal ja ütles,  et  mu  emakasein  on  nooruses  viga  saanud  ja  see  tuleb ära parandada. Siis jään rasedaks. Rääkisin  ka  sellest,  et  pole  võimalik,  et  ma  menstruatsioonivalude  ajal  valuvaigistit  ei võta, kuna minestan lihtsalt ära.
Tema  ravitsejana  oli täielikult  valuvaigistite  vastu, väites, et ma ei tohi neid võtta. Soovitas hoopis panna mensese korral pang keeva vett täis ja istuda selle kohal. Siis kaob valu. Ravitsejanaine  ütles  ka,  et  minu  keha  kardab  tüüpilisest  rohkem  külma.  Põhimõtteliselt  soovitas  ta  mul  käia  karupükstega.  Ühtepidi  on  see  külma  ja  sooja  jutt  õige  –  ükskõik  mis  haiguse  puhul  öeldakse  ju,  et  tuleb  end soojas hoida. Vale see pole ja kõik naised, kes tahavad lapsi saada, peaksid hoidma oma keha terve ja soojana. Ravitseja soovitas hoida jalad soojas ja teha jalavanne. Ravitsejanaine ütles, et tal on looduslikud tabletid,  mis  puhastavad  organismi.  Neid  pidin  võtma  nii mina kui ka mu mees, minul pidid need emakaseina korda tegema, vabastama mensesevaludest ja aitama kaasa rasestumisele.
Margit  oli  maininud,  et  see  ravitseja  ei  ütle  kunagi  oma  vastuvõtu  tasu  suurust,  sest  ravitsejad  ei  või  raha  vastu  võtta,  vaid  paluvad  selle  kuhugi peale  asetada.  Küsisin  ikkagi,  palju  ma  võlgnen.  Kui  ta  summa teatas, ehmatasin ära ja ütlesin, et mul ei ole nii palju sularaha kaasas.
Ma uskusin  teda.  Tulin  koju  ja  ütlesin  Peetrile,  et nii, nüüd peame mõlemad looduslikke tablette võtma. Peeter  keeldus,  pidades  seda  täielikuks  juraks  ja  soola-puhumiseks. Mina hakkasin neid võtma, tema mitte. Kust see ravitseja Peetrit nägemata  teadis,  kas  tal  on  neid  vaja  või  mitte?  Mina  tegin kuuri siiski läbi. Pidin tablette võtma kaks kuud ja kui menses hakkab, pidavat need valu ära võtma ning mul õnnestub kindlasti rasedaks jääda ja oma unistust täide viia.

Peale 6 pikka ja vaimselt, füüsiliselt rasket pikka aastat õnnestus meil oma kaua oodatud beebi saada. Nende aastate jooksul ei mõelnud ma kordagi alla anda, sest ma võitlesin elu nimel! Tunnen, et minu missioon on aidata teisi samas olukorras olijaid, lahendasin selle nii, et kirjutasin raamatu “Tahan last saada”, see on lugu ehedatest emotsioonidest, tunnetest ja mõtetest, mis kõik kaasnevad naisega, kel ei õnnestu beebit lihtsasti saada. 

Autor: anonüümne


Tahad “Sõltumatu naine” näidispeatükki ja sisukorda tasuta lugeda?

Spämmivaba. Ainult lõputud paid.


Foto: Merit Raju

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga