Kreekas nopitakse praegu oliive ja pressitakse neist lõhnavat väärtuslikku õli.
Juba 13 aastat toon Kreekast Eestisse Kalamáta pereistanduste esimese külmpressi oliiviõli.
Mäletan, et esimesel aastal kulus meie peres vaevu 5 liitrit, praegu aga umbes 30.
Tavalise kreeka paari oliiviõli tarbimine on samuti umbes 40 liitrit aastas.
Jah, seda õli võib kasutada kõiges – alates hommikuse omleti praadimisest kuni ahjuköögiviljadeni, muidugi kõigis pestodes, hummustes ja salatites, aga näiteks ka isetehtud šampoonis.
Oliiviõli hind on nagu aktsiahind ja muutub – noh mitte iga minut või päev, aga igal aastal.
Uus saak, uus nõudlus, pakkumine ja nende kohtumispunktis kujunenud hind.
Täpselt nagu ülikoolis õppisin.
Sul on võimalus värske saagi oliiviõli 3L metallkanistris tellida eelmüügihinnaga 69€ (23€ liiter) kuni 11. detsembrini.
Edaspidine hind on 79€ / 3L (26€ liiter)
(Eelmise saagi oliiviõli hind on 89€ e 30€ liiter.)
Telli ette 3L siit
Kui soovid tellida 5L kanistri, siis seda saab ainult eelmüügist ja hinnaga 95€. (19€ liiter)
Telli ette 5L siit
Värskest saagist õli jõuab sinuni jaanuari jooksul.
Ettetellimise hinna sees on ka saatekulu su lähimasse Smartposti automaati.
Aasta alguses võib kvaliteetset esimese külmpressi oliiviõli kuumutada kuni 270 kraadi ehk isegi frittida, aasta lõpus 230 kraadi kanti, kuna kahaneb antioksüdantide hulk, mis oliiviõli (ja meid) värskena säilitab.
Tänu antioksüdantidele säilib oliiviõli kenasti toatemperatuuril ja seda võib soovi korral hoida jahedas.