September on harjumuste ja rutiinide uuesti paika saamise kuu.
Ettevalmistusena käisime mehega koos nädalases ajurveeda panchakarma laagris, mille eesmärgiks oli igapäevaste heaolurutiinide sisse harjutamine ja kehapuhastus. Puhastuse kontekstis polnud ka erilist jaksu telefoni tõsta seega sai sellest ka ekraani-detox.
Ühest küljest oli see kõige leebemate reeglitega puhastus üleüldse (sest saime süüa iga päev kolm korda), teisest küljest oli minu jaoks juba esimese päeva õhtu kõige raskem. Olin nõrk, iiveldasin ja väsisin juba varasel õhtutunnil hirmsasti ära. Mitte ühtegi puhastuse elementi polnud me veel läbi teinudki! Mine siis võta kinni, kas oli see mõttest, ootustest, keskkonnast või teiste inimeste protsesside endasse võtmisest.
Ka nädal hiljem, esimene päev kodus oli raske. Und ei tulnud. Südaööl ja lisaks veel hommikul kell 4 pidin sooja toitu sööma, sest näljatunne tuli. Emotsionaalset kerkis veel üles mingi kiht hirme.
Aga pärast seda oli kerge olla ja mõnus ööpäevarütm.
Tahad teada, mida me retriidil tegime?
Retriidi esimeses pooles algas iga päev kell 6 ghee võtmisega, millele järgnes 55-kraadine leebe saun, kus end seesamiõliga põhjalikult sisse õlitasime ja iseendid masseerisime. Järgnes mõnus kerge jooga ja seejärel hommikusöök ja puhkus. Lõuna paiku masseerisime põhjalikult teineteist ja käisime uuesti saunas ning õhtusöögi järel saime aega väikeseks jalutusringiks. Öörahu saabus kell 21.
Kõik päevad olid nädal aega sama rütmiga ja seega kadus ajataju.
Kolm toidukorda päevas paluti kichereed ehk mungubade ja riisi putru ingveri ja väheste vürtsidega. Kes soovis täielikku puhkust maitsenäsadele, loobus ka soolast. Mungoapuder pole midagi väga erinevat meie igapäevasest suuresti taimsest menüüst, aga riisine soolata puder tundus mulle natuke tuim ja kuiv. Minu jaoks läks see menüü meeldivaks, kui lisasin soola ja vürtsiteed, nii et pudrust sai supp, ja lusikatäie gheed, et natuke toitvust lisada ja veresuhkrut stabiliseerida.
Oli huvitav kogeda, kuidas sama toit kolm korda päevas nädal aega järjest eemaldas toidust emotsionaalse komponendi ja pinnale jäi vaid toitvus. Nii sai tunnetada, kui palju ma tegelikult süüa tahan, sest ühtegi lisalusikatäit maitse nautimiseks polnud soovi võtta. Seegi tegi kõik päevad ühesugusteks, aga meeldivaks massaaži, jooga ja sauna turvaliseks pehmeks ühtlaseks keeriseks.
Ja see keeris tõmbas meie ellu pärast puhastust veel selliseid ajurveedalikke elustiilidetaile:
- Tervlislik päevarütm rakkudesse kirjutada juba pisut enne septembri algust mõjus väga hästi, sest muutumegi nüüd suveajaga võrreldes varem uniseks ja samas praegu ongi looduses selline valgus et kell 21-6 on kõige loomulikum voodis veeta.
- Hakkasime uuesti tegema hommikust suuloputust õliga, mida nimetatakse oil-pulling ja mida olen ka aastaid teinud, aga enne lapse sündi ja kookosõliga. Nüüd ostsime seesamiõli ja jätkame seda head harjumust 15 minutit hommikuti enne hambapesu.
- Seesamiõliga hakkasime õlitama ka sõõrmeid seestpoolt – hoiab limaskestal väikese turvakihi nohude eest.
- Hakkasime jälle kodus valmistama gheed ehk selitatud võid, mis on ka muidu meie talvine lisa-rasvaine oliiviõli kõrval nii ahjuköögiviljadele kui pudrule, aga mida polnud suvises rütmis mahti olnud teha.
- Suvise vee asemel teeme igal hommikul oma termospudelisse kaasa sooja ja soojendavat vürtsiteed kaneeli, nelgi, kurkumi, kardemoni ja ingveriga.
Mõnusat oma sügisrütmi leidmist ka sulle!
Fotol: Diana Tärn
Fotograaf: Ragnar Peets