Kindlasti olete märganud, et Hingele Pai ajakirjas tutvustame iga kord üht kunstnikku ja tema töid. Oleme need paigutanud ajakirja nelja rubriigi avalehtedele (Hingele Pai, Ilu Sinus Eneses, Pesa ja Kallid ning Elu Meie Ümber). Iga töö juurde palume kunstnikul jutustada ka väike lugu selle valmimisest ning jagada lisaks näpuotsaga mõtteid rubriikide teemadel – näiteks mis teeb just tema hingele pai? Kujundades oleme teadlikult jätnud sinna ka suure sõõmu õhku ehk vaba ruumi enne uutesse teemadesse sukeldumist ja nende avamist. Kuidas see kunstniku mõte üldse tuli ja kuidas jõudsime Kristiana Pärnani, kelle loomingut esimeses Hingele Pai ajakirjas tutvustame?

Merit: Sõitsin kuldses oktoobripäikeses Tallinnast Rõugesse naisteloengut pidama ja pärast Viljandi kaudu Tallinna tagasi, kokku umbes 600 km. See sõit oli kui mõnus meditatsioon ja kasutasin seda, et lehitseda vaimusilmas ideena küpsevat ajakirja. Ja seal ma kujutasingi ette kunstnike töid vahelehtedel. Mõeldud-tehtud!

Marju: Olin äsja kolinud New Yorgi osariiki ja jalutamas oma uue kodukandi tänavatel Brooklynis. Möödusin ühe pisikese poe vaateaknast, kui miski ütles mulle, et mine tagasi ja kiika sisse, sulle meeldib seal. Läksin. Seal oli palju mõnusat ja armsat loomingut, käsitsi valmistatud kaarte jms. Pilk jäi ühtedele helgetele ning toredate seikluste ja tegelastega piltidele pidama. Jäingi neid pikemalt uurima kui ühtäkki peatus mu pilk töö kõrval seinal oleval paberikesel, millel oli nimi Kristiana Pärn. Loomulikult pidin kohe guugeldama, kas tegu on eestlasega, nagu täpitäheline nimi viitas. Oligi. Nii sain ma esimest korda teada Kristianast.

Paar kuud hiljem istusime Kristianaga Brooklyni söögikohas ja nautisime päikselisel pühapäeval hilist hommikusööki. Rääkisin talle ajakirja ideest ja tegin ettepaneku meiega just kunstnikuna kaasa teha. Kristiana mõtlemisaega ei vajanud ning oli kohe väga toetav ning armsalt õhinal kogu ideest koos minuga!

Järgnesid ühed tõeliselt inspireerivad kohtumised Kristiana stuudios tema tööde keskel, saatjaks värsked Tšehhi pirukad kolache’d ja mõnus teeNeed vestlused kosutasid hinge ja jäävad veel kindlasti kauaks-kauaks meelde. Olen nende eest väga tänulik. 

Kristiana Pärn, “Südasuvi”

Loodame, et Kristiana Pärna vahvate tegelastega tööd ning mõnusad fantaasiamaastikud on teilegi kosutavalt mõjunud ja julgelt unistama viinud!

Fotod: Marju Randmer-Nellis

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga