Igal ajastul on oma iluideaalid ja öeldakse, et läbi aegade vastab nendele igal ajastul umbes 5% naistest. Aga kõik me ülejäänud! Meie tahame ka õnnelikud olla ja seda ilma oma keha kurnamata, arutuid kulutusi tegemata ja mürgiseid tooteid kasutamata. Kas on üldse tänapäeval võimalik niimoodi läbi saada? Miks meil üldse tuleb mõttesse soovida olla kellegi “moodi”?

Paljud moeajakirjad räsivad naiste enesehinnangut – naised piltidel pole naturaalsed, vaid fototöötluse tulemus, välismaistes ajakirjades kasutatakse osaliselt isegi täiesti arvuti genereeritud modellipilte. Ehk siis lugejad võrdlevad endid (teadlikult või alateadlikult!) ülitöödeldud fotodel olevate naistega või siis lausa mitteeksisteerivate naistega!

Võrdluspildist tulenevat järeldust enda kohta on seostatud söömishäiretega, ostlemissõltuvuse jm enesehinnangust tulenevate käitumis- ja sõltuvusprobleemidega. Ja sellest on nii lõpmata kahju, sest saab ka teisiti. Näidates päris elu, päris inimesi, nende elusid koos kõikide uperpallidega ja samas ka õpetlike lugudena. Sellistena, mis on meile kõigile järele tehtavad lihtsalt väheke oma harjumusi korrigeerides selliseks, et oleksime eluga tõesti jätkusuutlikult (oluliselt) rohkem rahul.

Üks kõige lihtsam viis endale lähemale tulla on vaadata peeglis endale silma ja valida kriitiliste mõtete asemel hoopis end toetavad. Ja teine sel teel toetav lähenemine on endale andestamine, et me pole täiuslikud. Kui see lohutab, siis keegi pole. Mina muidugi ka mitte!

Arukaid ja tõhusaid soovitusi enese toetamiseks anname ka Hingele Pai ajakirjas ja valime iga teksti ja pildi hoolikalt, et see tõesti ehitaks üles enesehinnangut ja tooks rahuldustunnet ilma tekitamata tunnet, et seda peaks kusagilt mujalt otsima kui enda seest ja lähiümbrusest.

Foto: Triin Maasik

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga