Gluteen on valk, mida leidub nisus, kamutis, speltas, rukkis, odras ja kaeras. Kaer võib olla gluteenivaba, kui on kasvatatud isoleeritult gluteeni sisaldavatest teraviljadest. Mida arvata gluteenist, kirjutab integratiivne toitumisterapeut Marika Blossfeldt.

Seedimise käigus lõhustatakse gluteen kõigepealt peptiidiks nimega gluteomorfiin, mis on lühemat sorti, vaid seitsmest aminohappest koosnev ahel. Seda peptiidi töötlevad seedemahlades esinevad ensüümid edasi, kuni lõpuks on algne valk lagunenud üksikuteks aminohapeteks, mis liiguvad läbi sooleseina verre ning keha kasutab neid endale vajalike valkude ehitamiseks.

Kui aga inimese soolestiku floora on tasakaalust väljas ning ei leidu küllalt häid baktereid, kes sooleseinal valvaks, et poolenisti seeditud toiduosakesed läbi ei lipsaks, võib juhtuda, et gluteomorfiin sattub verre enne lõplikku aminohapeteks lagunemist ning põhjustab allergilisi reaktsioone, sest meie valged verelibled peavad teda ekslikult ründavaks haigustekitajaks. Meie immuunsüsteem asub võitlusrežiimile ja põhjustab põletikku, et ründajad nii-öelda tule abil hävitada.

Nii võivad gluteeniosakesed kaasa tuua sümptomid, mis võivad ulatuda seedehäiretest (iiveldus, kõhulahtisus või -kinnisus, puhitused ja krambid) kuni nahaprobleemideni (ekseem ja akne). Gluteen võib viia ka kõrvapõletiku, liigesevalu, migreeni, väsimuse, ärrituvuse ning vaimsete, käitumuslike ja teadvusehäireteni välja.

Loe Marika Blossfeldti soovitatud teraviljatoitudest Hingele Pai sügisnumbrist 2018!

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga