Kvaliteetsest oliiviõlist on saamas sama, mida tähendasid mõni aeg tagasi hõrgud juustud ja veel mõni aeg tagasi veinide külluslikult vaheldusrikas maailm. Kus oliivid on kasvanud, millal ja kuidas korjatud, mitmes press, millised maitseomadused on selle aasta “pruulil”? Oo, ja milline toon!

Nagu veinigi puhul vaadatakse regioone, siis maailma oliivikasvatuspiirkonnad on Ameerika, Austraalia, Lõuna- ja Põhja-Aafrika ning muidugi vahemeremaad: Kreeka, Itaalia, Portugal, Hispaania, Horvaatia… Oliiviõli on vahemere köögi rohekuldne selgroog. Sest. Kui sul on oliiviõli, siis on tarvis ainult paari koostisainet, et valmistada maitsev toit! Oliiviõli on maailma lihtsaim kaste.

Milline on siis parim oliiviõli?

Pole olemas üht parimat oliiviõli – seepärast on oma kogemus, maitsmine üle kõige!

Siingi pole suurt erinevust veinimaailmast – ka oliiviõli degusteeritakse ning maitsebukett, aromaatsus, toon – kõik on oluline. Oliiviõli maitstakse ilma lisanditeta, iseseisvalt – siis tuleb mõtteid, mille juurde see õli sobib ja kus seda saaks kasutada.

Degusteerimiseks valatakse oliiviõli sinistesse klaasidesse, mis lähevad ülalt kitsamaks ja on alt peopesa suurused. Sinistesse, et degusteerijat ei hakkaks mõjutama oliiviõli värvus. Klaas asetatakse peopesale, et pihu soojus õli soojendaks ja selle lõhna- ja maitseomadusi aktiveeriks. Suur osa maitseelamusest tuleb ju lõhnast!

Kuidas viia asjatundlikult läbi kodust esimese külmpressi oliiviõli degusteerimist?

·      Alusta õli klaasi sees peos soojendamisest.

·      Seejärel nuusuta.

·      Siis rüüpa pisut ning püüa kogu suu sisemus õliseks saada.

·      Hinga läbi suu sisse, et maitse areneks.

·      Nüüd tunned, kuidas õli hakkab kurgust alla voolama. See on määrav hetk: kui tunned kurgus piprast kriipivat kõrvetust, on tegu õlis peituva väärtusliku oleokantaaliga, tugeva antioksüdandiga (mida süüakse ka toidulisandina pulbrina 🙂

·      Mida enam kriipivat naksamist kurgus tunned, seda rohkem on oliiviõlis antioksüdante. Varasemast korjest õli naksab üldiselt rohkem, samuti kuivematest piirkondadest, kus on vähem lihavad oliivid.

·      Ja nüüd jõuad oliiviõli maitseni! Seda peetakse üldiselt kergelt kootavaks (viiest ajurveeda põhimaitsest kõige vähem tuntud, selline toomingamarja tunne suus.)

·      Püüa eristada, tunnetada ja märgata ning nimetada maitseid, mis teevad selle oliiviõli eriliseks: on see rohu maitse, rohelise õuna koore maitse, puuviljane, mandline… suurepärane mõrkjas-kootav? Need maitseomadused teevad iga õli põnevaks ja eriliseks. 

NB! Oliiviõli maitsebuketti võib tunda igaüks, kes suudab teha vahet puhtal ja mitte nii puhtal joogiveel.

Õli maitses väljenduvad regiooni ilmastik, pinnas, maastik, sademete hulk, oliivisort, korje aeg, erinev mikrokliima ja kasvutingimused ning need on mõistagi igal aastal pisut erinevad.

Erinevalt veinist on värskem oliiviõli parem kui vanem ja tema optimaalseks parim-enne-ajaks peetakse 18 kuud pakendamisest ning ajapikku muutub ta maitse mahedamaks.

Õige oliiviõli tunned lisaks maitsele ja kurgus kriipivale naksamisele veel selle järgi ära, et ta hakkab jahedas, nii umbes 13 soojakraadi juures pisut hanguma – muutub teraliseks, kuid see teralisus kaob toasoojuses kiiresti. Oliiviõlid, millesse on segatud rafineeritud õli, ei hangu ka jahedas.

Hoia oma arsenalis erinevaid õlisid ning kasuta neid erinevates retseptides. Küpseta keskmise hinnaga oliiviõliga ja hoia oma parimad õlid piserdamiseks ja garneeringuna kasutamiseks.

Ja muidugi on oluline ka see, kuidas oliivid on kasvanud, kuidas korjatud ja kus pressitud.

Puhas keskkond, käsitsi korje ja ilma seismata pressi alla saatmine – ekstra neistsioliiviõli tähendab kõrgeimat kvaliteeti ja esimest külmpressi.

Paljud laiatarbepoodide oliiviõlid on lahjendatud, segatud ja isegi kui pakendil on “Product of Italy” võib selles sisalduda oliiviõli üle maailma, see on lihtsalt pakendatud ja teele saadetud Itaaliast. Kui ühes piirkonnas õlisaak ikaldub, ostetakse ikka teiseltpoolt kallast õli kokku, et oma tellijaid värske õlisaagiga kosutada. Enese mitte eksitada laskmiseks jälgi alati, et oliiviõli etiketil oleks märgitud regioon (mitte üksnes riik!), oliivisort, pressimise viis (eelista kindlasti esimest külmpressi) ja korje aeg.

Kõige parem on osta oma oliiviõli väiketalunikelt – inimestelt, kes põlvest põlve on kasvatanud oma oliive iseenda suguvõsale ja kellel jääb seda rohelist kulda üle ka jagamiseks. Sellistelt peredel toon ma Kreekast Kalamata piirkonnast Eestisse oliiviõli. Vaata lähemalt SIIT.

Foto: Triin Maasik

 

 

 

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga