Eks ikka tuleb ette, et tunneme tööl tüdimust või liigset pinget, ärevust või igavust. Vahel juhtub, et töö-kirg kaob, kuid see ei pea juhtuma kauaks! Kuidas oma tööd kohandada ehk moodsas žargoonis craftida, et liigne tööpinge väheneks ja rahulolu suureneks?

Kuidas kohandada oma tööd endale meeldivamaks nii, et see pakuks uudsust, rahulolu ja mõnusat kulgemise tunnet ning samal ajal saavutada ka paremaid töötulemusi? Siin tuleb appi enda töö teadlik kohandamine ehk job crafting.   

Job crafting on töökohta rikastava kujundamise psühholoogiline meetod. See on tegevus, mida teeb töötaja ise, muutes oma töö piire, ulatust või mõju nii reaalselt ja praktiliselt kui ka tunnetuslikult, seda oma tööülesannetes ja suhetes.  Inimene ise mõtestab oma töö lahti ja analüüsib seda  – kuidas ta ise oma tööd mõistab, kohandades oma tööülesandeid enda isiksusele sobivamaks ning tunnetades rohkem oma töö tähtsust ja tähendust. Job craftingu tulemusena tajutakse vähem pinget ja stressi ning suureneb pühendumus, motivatsioon ja tööga rahulolu.

Töö, millest tunneme rahuldust, vastab tavaliselt sellistele vajadustele:

·      Meil kõigil on vajadus tunda oma töö üle kontrollitunnet. Oma töö üle kontrollitunde saavutamiseks on tähtis, et tehtav töö sobiks isiksuseomadustega, tugevustega, huvide ja väärtushinnangutega.

·      Me soovime mõista oma töö mõtet  –  mida ja miks mul on vaja teha või saan teha, et panustada ühiskonda.

·      Oluline on uskuda, et ma saan oma tööga hästi hakkama. 

·      Läbi oma töö rahuldame me ka ühte olulist inimlikku baasvajadust – sõlmida ja hoida häid suhteid.

Lähtuvalt neist vajadustest võikski tööga kohandamisel eelkõige vaatluse alla võtta enda tööülesanded, suhted ning mõtestada enda töö tähenduse ja tähtsuse üle.

Job craftingut on hea alustada mõeldes esmalt enda tööülesannete peale. Mida pead tööl tegema? Mida tahaksid oma töös muuta?  

20 võimalust muuta töö enda jaoks meeldivamaks: 

1.     Muuta saab oma töö piire, võttes ette rohkem või vähem ülesandeid, laiendades või vähendades nende kohaldamisala või muuta seda, kuidas neid tehakse. Kui oled näiteks loominguline inimene, miks mitte presentatsioonidele lisada enda loodud pilte või võtta enda peale kööginurga hubasemaks muutmine. 

2.     Saad muuta oma töö tegemise viisi, et muuta see nauditavamaks enda jaoks. Raamatupidaja avastas, et töö läheb ladusamalt, kui ta kuulab rahulikku muusikat ja saab istuda nii, et vaatab aeg-ajalt aknast välja.

3.     Saab suurendada või vähendada töö variatiivsust. Võib jaotada oma tööd-tegemised päeva või nädalasse teadlikult nii, et ei tekiks tüdimust või siis miks mitte aeg-ajalt kolleegiga vahetada mõned tööülesanded.

4.     Leia ise endale väljakutseid! Kohvikus võib pakkuda lihtsalt kohvi, aga piimavahule võib teha ka erinevaid pilte. Kas pole mõnus väljakutse õppida tegema piimavahule efektselt kiirelt täiuslikku kakaonaeratust? Või et mitu inimest sa suudad täna enda klientidest naerma panna? Aga võib-olla on just täna see päev, kus sul õnnestub enda osakonna pahurale juhile naeratus näole võluda?

5.     Sea endale töö eesmärke kvaliteedi või kvantiteedi osas või leia uusi vastutusi.  Kuidas laduda letile apelsine nii, et mahuks rohkem, oleks ilus vaadata ja hunnik ei vajuks laiali?

6.     Katseta uusi suundi, lähenemisi või tarkvara. Näiteks tekkis ühes kontoris olukord, kus kontori juhi poole pöördusid väga erinevate palvetega igapäevaselt kuni viiskümmend töötajat ja ta ei suutnud enam kõigile vastu tulla. Ta kehtestas nö palvete täitmise piletisüsteemi, mis tähendas seda, et iga pöörduja võttis kindla teemaga järjekorranumbri, mis võimaldas kontori juhil teatud ühte liiki ülesanded täita korraga ja efektiivsemalt.

7.     Muuda väiksemaid protseduure, mis sinu arvates ei ole tootlikud või raiskavad aega.

8.     Alati on mingeid tööülesandeid, mis ei ole otseselt kellegi ameti juurde kuuluvad – neid saab omavahel soovi korral vahetada. Keegi ilmselt hoolitseks hea meelega kontoris olevate toataimede eest, keegi aga käib rõõmuga aeg-ajalt kohvile piima ostmas kuna see võimaldab tal teha 10-minutilise jalutuskäigu vahelduseks istumisele.

9.     Muuta saad ka oma suhteid. Tutvu uute inimestega!

10.  Leia suhteid, mida soovid paremaks muuta ning võimalusi selle teostamiseks. Kõik inimesed ei meeldi meile ja meie ei meeldi kõigile. Kui keegi töökaaslastest ei ole koostööaldis, siis miks mitte teda paremini tundma õppida ja leida nippe või  koostöövõimalusi, mis aitavad kaasa parema suhte loomisele.

11.  Saad muuta nii oma suhete iseloomu, kvaliteeti, kvantiteeti, ulatust ja koostoimet teiste inimestega. Otsi koostöökohti ja loo uusi võrgustikke. Kui soovid rohkem suhelda, siis otsi selleks võimalust. Alati saab ise olla parem ja rõõmsameelsem suhtleja ja sellega nakatada ka teisi.

12.  Püüa oma kolleege hästi tundma õppida, et mõista nende „kiukse“ ja tunnustada nende tugevusi.

13.  Korraldage koos erilisi sündmusi töökaaslastega.

14.  Märka neid, kes vajavad abi või juhendamist ning paku ennast appi.

15.  Saad ise muuta  ka seda, kuidas mõtled enda, oma töö ja töö eri aspektide kohta. Milliseid tähendusi sa oma tööle annad? Jälgides ja analüüsides oma mõtteid ja hoiakuid, saab enda arusaamu ümber kujundada. Spaa koristaja töö mõte ei ole ainult puhas ruum vaid puhanud ja tervemad inimesed. Lisaks enda füüsiline treenimine pealekauba! 

16.  Saad ümber kujundada ka oma mõtteid iseenda kui töö tegija, inimese, sõbra või kolleegi kohta.

17.  Jälgi, milliseid tähendusi annad päevasündmustele või tagasilöökidele.

18.  Tuleta endale meelde oma töö olulisust! Iga päev teed ju kuidagi maailma paremaks. Millist väärtust sina läbi oma töö lood? Kuidas teed teiste elu paremaks? Tankla klinditeenindaja ei müü vaid kütust ja toitu, vaid aitab oma naeratuse ja hea teenindusega kaasa inimeste mõnusamale teel kulgemisele. Bussijuhi töö ei ole vaid sõita punktist A punkti B, aga ka hoolitseda inimeste hea sõidukogemuse eest.

19.  Tunnusta ennast selle eest, mida sa teed kogukonna ja ühiskonna heaks.

20.  Muuda mõtted positiivseks, ole optimist! Tööl tuleb ikka aeg-ajalt ette probleeme, konflikte ja vastukarva olukordi. Tasub meeles pidada, et siiski on kõik probleemid  lahendatavad ja alati on lootust, et asjad lahenevad.

Tahad end tunda särava ja energilisena?

Kingin sulle 3 hommikuharjutust.

Spämmivaba. Ainult lõputud paid.

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga