Sel nädalal käisin oma tulevase raamatu jaoks kuulamas Eesti Panga ja TalTechi hästi mahuka uuringu tulemusi, jutuks tuli sooline varaline lõhe.
Palgalõhe (Eestis 25% Eurostati metoodika järgi ja 20% Statistikaameti järgi) on momendi näitaja, aga varaline lõhe on palgalõhe pikaajalisem tulemus.
Enamikul eestlastel polnud erilist varalist lõhet, sest lihtsalt vara nii väheke. 
Aga põhimõtteliselt nendel, kellel on vara suts rohkem kui oma väike kodu (ja seda ilma laenuta), tuleb sooliselt päris suur vahe sisse – mehed on 45% jõukamad kui naised. 

Ehk siis kui sissetulekud on sellised, et võimaldavad säästa ja investeerida, siis hakkab selgelt oluline sooline lõhe sisse tulema.
Põhjusena nähti, et meeste issetulekud on suuremad ja mehed investeerivad riskantsemalt – näiteks on neil rohkem aktsiaid ja ettevõtlusvara. Naised aga eelistavad turvalisemaid valikuid, näiteks hoiuseid.

Muidugi on siin igasuguseid aspekte.
Riskantsem investeerimine tähendabki juba iseenesest, et ka kaotused võivad olla suured, mitte ainult võidud.
Ja see tähendab stressi.

Olen proovinud näiteks ka ise liiga suure osa oma rahast aktsiatesse panna ja tundsin siis, kuidas see hakkas ööund häirima.
Tegelen ka ettevõtlusega ja olen jalutades mõnikord vaaginud, et huuh, ettevõtlus on ikka meestele – liiga stressirohke.
Jah, võiduvõimalused ettevõtluses on, aga riskid on samal ajal ka meeletud. Ja sellest ka pinge.
Ja muidugi makstakse iga stressi eest tervisega. Olen seda teinud ise ja seda teevad ju ka Eesti mehed ja ka hulk naisi.

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga