Minu jaoks on vaba mehe tee see, kui mees hakkab iseenda sisse vaatama, hakkab võtma vastutust oma tegude eest ja otsa vaatama oma tüüpilistele käitumismustritele, mis tema seest tulevad.

Tõeline mees on see ja julgeb olla see, kes ta tegelikult on. Kui ta julgeb olla tema ise ja välja öelda asju, mida ta tegelikult mõtleb, mitte ei proovi kellelegi ja kõigile meeldida, nagu meil ühiskonnas tavaks on. Kui vaatan, mis meie ühiskonnas toimub, siis tundub mulle, et väga vähesed julgevad jääda iseendaks. Pigem läheb täna kahjuks rohkem tähelepanu välja- kui sissepoole.

Olen samamoodi väga-väga palju väljapoole elanud, palju ringi möllanud, arvates, et see toob kuidagi minu sisse rahu ja olen ka arvanud, et teine inimene toob minusse selle rahu. Olen selles mõttes saanud elus päris kõvasti kogeda. Arvan, et läbi selle olen iseendale palju lähemale jõudnud ning aru saanud, et tegelikult on kõik minus endas kinni. Võin täna öelda, et minu elu on väga kirju olnud. Tänu sellele ma võib-olla oskan paremini ka enda kogemusi edasi anda.

Aina enam vägevaid mehi julgeb välja öelda, et nad tegelevad iseendaga. Kui räägitakse vaimsusest, siis seotakse seda tihti religiooniga. Tegelikkuses on vaimsel teel käimine pigem iseenda tervise eest hoolitsemine ja see on nii vajalik meie ühiskonnale. Need mõisted on lihtsalt segi aetud. Sellepärast Eesti mehed tihti kardavadki, et kui ma hakkan vaimseks, siis suure tõenäosusega olen mingi ususektiga seotud. Tegelikult hakatakse pigem iseenda tervisest hoolima, oma vaimset ja füüsilist keha tasakaalu viima – selles on mõte. Seda enam, et tuntud inimesed nagu näiteks Sõõrumaa ja Jõks tegelevad vaimsete asjadega – see peaks ainult rohkem innustama mehi kapist välja tulema ja julgema iseendale otsa vaadata.

Kogu ühiskond on sellele üles ehitatud, et mehed ei nuta, mehed ei tunne tundeid ja mehed ei või üldse midagi välja näidata. Aga tunded on meeste jaoks tegelikult sama normaalsed nagu naiste jaoks. Kehaterapeudina võin öelda, et kui naistel kulub oma tunneteni jõudmiseks aega üks seanss, siis meestel võtab 4-5 seanssi, et nad üldse midagi tundma hakkaks. Et ta üldse tunneks, mis tunnet ta tunneb, sest sinnamaani ta ei saa isegi aru, mida ta tunneb. Naine tajub allasurutud emotsioonide vabanemist kohe, tema tunded hakkavad liikuma, aga meestel võtab see väga palju aega, sest mehi on paraku nii õpetatud.

See võib olla ka põhjus meeste suremuse ja terviseprobleemide ning alkoholismi taga.Alkohol on üks väheseid viise, läbi mille paljud inimesed suudavad üldse lõõgastuda. Kui vaadata käitumismustreid, mis tulevad esile, kui ollakse alkoholi tarvitanud – kes läheb lõbusaks, kes kurvaks, kes agressiivseks – need kõik on ju allasurutud emotsioonid! Nii on aru saada, et tegelikult on alkohol paljude meeste ainus lõdvestumisviis, sest nad ei tea teisi vahendeid. Ja kui nad leiavad veidi tervislikumad viisid iseenda allasurutud emotsioonide vabastamiseks ja pingete leevendamiseks, siis see on ainult teretulnud. Nendeks võivad olla sportlikud hobid, jooga, mediteerimine, holistilised teraapiad ja muidugi teadlik toimimine.

Mul on kogu aeg olnud mulje, et Eestis ajavad kõik kuskil nurga taga oma asja. See on selline eestlaslik Tõde ja Õigus, et olen omaette ja teen oma asja. Mõte ongi selles, et tulla egost välja ja öelda, et tegelikult ajame ju kõik ühte asja. Läbi selle jõudsime mingil ajal koos sõber Raivo Juhansoniga ühiselt selleni, et tegelikult võikski ju seljad kokku panna ja rääkida otseselt oma kogemustest. Raamatuid oleme me kõik lugenud ja sellist õpitubade tarkust oleme kõik täis, aga palju me tegelikult ise oleme kogenud ja palju me ise oleme julgenud oma tegelikku kogemust jagada? Läbi selliste inimeste, kes on sellel teel võib-olla kauem olnud, julgustame Eesti meest tegelikult kapist välja tulema ja mitte häbenema teadlikul teel käimist, vaid võtma seda lihtsalt kui elu osa.

Ma arvan, et see tunne on igas mehes olemas, et ta justkui tahab paremaks inimeseks, paremaks meheks saada, oma elus midagi teistmoodi teha. Iseenda jaoks eelkõige. Olla iseendaga paremas kontaktis ja läbi selle peegeldada oma lähedastele iseennast parema inimesena. Täna arvan ma, et meestel on mingisugune sisemine tunne, aga nad ei julge veel seda ust iseenda jaoks avada ja õnneks on see just praegu kiiresti muutumas.

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga