Nii nagu pilvelõhkuja ei seisa püsti ilma tugeva vundamendita, ei saa ka olla edukas investor tugeva baasita. Enne kui sukelduda strateegiate, graafikute ja riskide maailma, tuleks endale luua tugev baas. Seda aitavad teha järgmised neli põhimõtet, mida kirjeldavad Investeerimisklubi asutajad Tõnis-Denis Merkuljev ja Marko Oolo.

Keda sa kuulad?

Kuula inimesi, kes on jõudnud sinna, kuhu sina tahad jõuda. Siin pead defineerima, kuhu soovid jõuda. Selleks, et saada investeerimises edukaks, tuleb kuulata just neid inimesi, kes on selles valdkonnas edu saavutanud.

Kuula inimesi, kes on olnud seal, kus sina täna oled. Kuulates inimesi, kes pole sinuga sarnases olukorras olnud, rajad oma teekonna illusioonidele, mitte reaalsele kogemusele. Kui oled praegu finantsiliselt raskes olukorras ja tahad saada finantsiliselt vabaks, tuleks sul kuulata neid inimesi, kes on olnud raskes seisus ja saavutanud finantsilise vabaduse. Mida sarnasema teekonnaga inimese leiad, seda asjakohasem ja vastuvõetavam on info, mida ta jagab.

Tahad end tunda särava ja energilisena?

Kingin sulle 3 hommikuharjutust, mis ei võta mingit aega ega nõua vaeva.

Spämmivaba. Ainult lõputud paid.

Kui oled saanud esimese põhimõtte selgeks, on aeg asuda õppima.

Õpetatavuse indeks

Kui vastuvõtlik olen ma õpetustele? Hinda end 10 palli skaalal, kus üks tähendab seda, et olen väga kinnine, õpetuste vastuvõtmine on väga raske. Kümme tähendab, et olen ülimalt vastuvõtlik ja püüan alati aru saada, mida mulle õpetatakse. Selleks, et saavutada enda teekonnal võimalikult kiire õpikurv, tuleb seada enda vastuvõtlikkus õpetustele võimalikult kõrgele.

Kui vastuvõtlik olen ma muutustele? Paljud põruvad siin, sest nad pole nõus loobuma halbadest harjumustest, mis tegelikult takistavad eesmärkide saavutamist. Kui suudad seadistada enda vastuvõtlikkuse muutustele kümnele, oled avanud ukse maailma edukaimate inimeste hulka.

Finantsilise heaolu printsiibid vedelevad meie ees, kuid meie mugavustsoon ja harjumused takistavad nende märkamist.

Pädevuse 4 sammu

  1. Alateadlik ebapädevus: Ma ei tea, mida ma ei tea
  2. Teadlik ebapädevus: Ma tean, mida ma ei tea
  3. Teadlik pädevus: Ma tean, mida ma tean
  4. Alateadlik pädevus: Ma ei tea, mida ma tean

Ükskõik mis valdkonnas edu saavutamiseks tuleb arendada oma pädevust ning alateadlikult pädevaks oleme suutelised muutuma üllatavalt paljudes toimingutes. Meistriks ei sünnita aga üleöö, vaid kasvatakse aastatega. Toomenäite, kuidas laps muutub kingapaelte sidumises alateadlikult pädevaks.

  1. Laps ei tea veel, et on olemas paelad ja et neid saab siduda.
  2. Siis ema näitab talle paelte sidumist ja imestunud laps on jõudnud teadliku ebapädevuse etappi: ta teab, et paelu on võimalik siduda, kuid ta ise ei oska seda.
  3. Õppides, kopeerides ja teadlikult praktiseerides liigub laps pädevuse kolmandasse etappi.
  4. Kui see laps on saanud täiskasvanuks ning juhiksime tähelepanu, et tema paelad on lahti, seob ta need automaatselt kinni. See tähendab, et lapsena õpitu on jõudnud pädevuse neljandasse ehk alateadliku pädevuse etappi.

Neljandas pädevuse etapis istuvadki inimeste harjumused – nii head kui ka need, mis edu saavutamist takistavad. Oleme nii oma edu meistrid kui ka kõige suuremad vaenlased. Et saada meisterinvestoriks, peame pühenduma ja õppima oma valdkonda alateadliku pädevuseni. Jah, kõik võtabki aega, aga iga tegevus, mida sa teadliku valikuna teed, viib lähemale unistuste teostumisele.

90% miks ja 10% kuidas

Selleks, et midagi saavutada, peame defineerima, mida me tegelikult tahame. Mõttetu on paaniliselt otsida lahendust, kui me ei tea, millele lahendusi otsime.

Küsi endalt, miks teed just seda tööd, nagu täna teed. Ole enda vastu aus, sest ennast ei saa petta. Kui see vastus on selge ja tead täpselt, miks sa midagi teed, oled õiges kohas. Kui aga avastad, et ei teagi, miks sa seda tööd teed või teed seda raha pärast, julgustame sind võtma aega ja mõtlema, mida sa päriselt teha tahad. Ja leida vastuseid, miks sa seda teha tahad.

Elu disainimise protsess algab miks-küsimusest, alles sealt saab liikuda lahenduste väljatöötamiseni. Kõik edukad inimesed teavad väga täpselt, miks nad midagi teevad ja kuidas selles suunas liikuda. Ja proportsioon, kui palju keskenduda kummalegi küsimusele on 90/10.

Loe samadelt autoritelt ka Rikkaks saamise 3 reeglit

Ja Hingele Pai ajakirja peatoimetajalt Naised ja raha

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga