Juba uue ajakirja Hingele Pai loomise algusetapis eelmise aasta sügisel, mil see kõik oli vaid üks unistus, sähvatas ühel päikselisel hommikul New Yorgis mulle pähe mõte põimida ajakiri ka muusikaga, kuidagi. Kuna Hingele Pai ilmub neli korda aastas, korra igal aastaajal, siis omakeskis olemegi unistanud, et sellest raamatukese mõõtu väljaandest saaks lugejale mõnus hooajaline (mõtte)kaaslane. Ja mitte ainult paberil – algusest peale on meil olnud soov astuda ka ajakirjakaante vahelt päris ellu.

Loodame, et olete märganud selleks üht viisi ajakirja esimestel lehekülgedel – kevadisi muusikasoovitusi – ja need näiteks endaga juba ka jalutuskäigule kaasa võtnud või õhtul kodus mängima pannud? Muusikasoovitused koostab iga kord üks uus meie oma põnev hing. Esimese kevadise muusikalise pai pani kokku Mari Jürjens.

Aga miks ajakirjas muusika?

Üks mu sõber koostab igast oma aastast muusika playlist‘i, mis iseloomustab sel aastal kogetut. Umbes nagu fotoalbumit, aga läbi muusika. Nii kogunebki tema aasta playlist’i kümneid palu, mis ühel või teisel moel talle olulised või teda eriliselt kõnetanud. Ja nii juba aastaid. Enda nn muusikalisi mälestuste albumeid ei piiritle ma aga aastate kaupa, vaid hägusemalt – eluetapiti.

Minu muusikaline päevik saab üheks köiteks seal, kus üks periood saab läbi ja algab uus. Nii ongi saanud nad nimed, nagu Eksleja, talle järgneb Naasmine jne. See piir ei ole loomulikult kriidiga asfaldile tõmmatud, vaid pigem meenutab selle tunnetamine ja äratabamine kiirteel kulgemist – käänaku ulatusest saad aimu alles siis, kui oled selle läbinud ja heitnud pilgu tahavaatepeeglisse.

Kooli ajal salvestasin enda jaoks avastatud uusi ja tunnetuslikku komplekti käivaid lugusid helikassettidele ja hiljem CD-dele. Täna koostan neid nimekirju igapäevaelu kõrvalt jooksvalt, kogudes mind sügavamalt mõjutanud või kõnetavad palad kronoloogiliselt järjestatud privaatsesse Spotify playlist’i. Vahel ei kogune sinna kuid midagi, siis jälle ühe päevaga mitu. Ja ühel hetkel tahavaatepeeglisse vaadates taipangi, et nüüd sai see kurv läbi, algas uus lõik ja on aeg anda välja värske köide.

Muusika on miski, mis oskab kõneleda kõigiga oma universaalsel keeles, sel on võime hingesid mängleval kergusel lihtsalt oma eksistentsiga toita, toetada, lohtutada, juhatada… Muusika on nagu üks tõeliselt ustav sõber – alati olemas ja õige hingepalsam tagataskus. Ainult tuleb võtta aega. Ja kuulata. 

Kas oled juba jõudnud Mari Jürjensi valikut kuulata? Kas avastasid endale mõne uue või taasavastasid vana lemmiku?

Marile saadame aga erilised tänud, et ta meie ideele nii avatud oli ja kohe usaldavalt meiega kaasa tuli ja tegi!

Kui sa ei ole veel Mari Jürjensi kevadist muusikavalikut kuulanud ja tema kommentaari sellele lugenud, saad seda teha siin: www.hingelepai.ee/muusika
(lugude täispikkuses kuulamiseks saad luua tasuta Spotify konto)

Mõnusat kevadele häälestumist!

Foto: Maris Ojasuu

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga